Dieze Greenpoort

Bijna 200 huur- en koopwoningen

Dieze Greenpoort: bijna 200 nieuwe woningen en een ‘stadspoort’

Wonen in Zwolle blijft ongekend populair. De vraag naar woningen is torenhoog en het aantal nieuwe bouwlocaties blijft voorlopig beperkt. Daarom zijn herstructurering en inbreiding zo belangrijk. Dat wil zeggen: nieuwbouw op de plek van verouderde panden of op kavels tussen bestaande bebouwing in. Zo kunnen we toch extra woningen toevoegen en wijken verder versterken. Uiteraard vraagt dat om een heldere visie en een zorgvuldige aanpak. Urban Innovators heeft in samenwerking met deltaWonen een uitgebreid plan in voorbereiding voor de wijk Diezerpoort. Dieze Greenpoort, heet het. Benieuwd wat daar gaat gebeuren?

WAT EN WAAR

Eerst iets over de plek. Of eigenlijk: het gaat om twee bouwlocaties in de wijk Diezerpoort die samen één gebiedsontwikkeling vormen. De twee terreinen liggen langs de Rijnlaan, maar ieder aan een kant van deze belangrijke invalsweg. Beide locaties bevinden zich aan de noordkant van de binnenstad en grenzen aan het A28-park. In de buurt zijn meerdere winkels, scholen en andere basisvoorzieningen. Op de hoek van de Geert Grootestraat en de Rijnlaan staat nu een verouderd verzamelgebouw, waar onder meer een kinderopvangorganisatie is gevestigd. Veel Zwollenaren kennen de plek als het voormalige onderkomen van muziekvereniging Jubal. Rondom het gebouw ligt een grote tuin, met aan de zijkant een ruime parkeerplaats. Door sloop en nieuwbouw willen Urban Innovators en perceeleigenaar Wise OG op deze locatie een nieuw wooncomplex realiseren met 60 tot 70 appartementen. Het tweede deel van het project ligt dus aan de overkant van de straat. Daar staat een sterk verouderd bedrijvencomplex, dat eigendom is van deltaWonen. De Zwolse corporatie wil op die plek ongeveer 110 appartementen realiseren met op de begane grond ruimte voor voorzieningen. Daarnaast staat een rijtje grondgebonden woningen in de planning. Vanwege de stedenbouwkundige samenhang en de gezamenlijke woningbouwopgave hebben deltaWonen en Urban Innovators besloten de handen ineen te slaan en de plannen samen vorm te geven.

WAAROM

We zeiden het al: de vraag naar woningen in de Zwolse wijken is ongekend hoog. ‘Dankzij ons plan maken verouderde panden met een slecht energielabel plaats voor bijna 200 moderne, duurzame woningen’, zegt ontwikkelaar Daniël Oostenbrink. Voor beide locaties is een gemengd woonprogramma afgesproken. De verdeling van goedkope, middeldure en dure huur en koop betreft ongeveer 30-40-30 procent. Deze mix is ook goed voor de leefbaarheid, weet ontwikkelaar Oostenbrink: ‘De wijk telt nu relatief veel sociale huurwoningen. Maar de gemeente Zwolle hecht terecht veel waarde aan inclusieve gemeenschappen. Dankzij een nieuwe mix van sociale huur, middelhuur en koopwoningen komt een breed scala aan bewoners in aanmerking voor een woning. Dat draagt dus bij aan een gezonde samenhang en diversiteit.’ Het park naast de twee locaties kan op sommige momenten een sociaal onveilig gevoel geven, weet Oostenbrink. ‘Maar straks wordt er aan het park gewoond en zijn er vele ogen die meekijken. Dat zal de buurt dus goed doen.’ In de afgelopen jaren zijn er al meerdere stadsvernieuwingsprojecten geweest om de leefbaarheid te vergroten. ‘Diezerpoort staat nu bekend als een levendige wijk voor jong en oud – met zowel historische charme als moderne voorzieningen’, vertelt Oostenbrink.

MET WIE

Bij alle projecten van Urban Innovators ligt de focus op stedelijke vernieuwing, vanuit thema’s als duurzaamheid, inclusiviteit en samenwerking. ‘Daarbij blijven we niet alleen doen wat we al deden, maar zoeken we juist ook samen met onze partners naar nieuwe wegen. Dan kijk je bijvoorbeeld ook naar innovatieve bouwtechnieken en duurzame energieoplossingen.’ Urban Innovators trekt bij het project in de Diezerpoort samen op met de gemeente Zwolle en deltaWonen. ‘Dankzij die samenwerking kunnen we behoeften en wensen vanuit de gemeenschap goed opnemen in de ontwikkelingsplannen. Dat leidt ook tot meer draagvlak en succes’, weet Oostenbrink. ‘Als lokale speler hebben we veel kennis van de Zwolse markt en alle bijzonderheden. Dat stelt ons in staat om projecten te ontwikkelen die goed aansluiten bij de specifieke behoeften en kansen van de regio.’ Urban Innovators streeft naar hoge kwaliteit en esthetiek. Oostenbrink: ‘Daarom werken we graag samen met gerenommeerde architecten en ontwerpers om aantrekkelijke, functionele en duurzame stedelijke omgevingen te creëren. Die samenwerking draagt tegelijkertijd bij aan de leefbaarheid van onze projecten.’ Het is belangrijk om maatschappelijke waarde toe te voegen, vindt Oostenbrink. ‘We gaan ook in de Diezerpoort voor veilige en aantrekkelijke woonruimte in een groene omgeving waar mensen prettig kunnen samenleven.’

WANNEER

Alle betrokken partijen hebben half april 2024 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Daarmee is het project officieel van start gegaan, zegt Oostenbrink. ‘We hopen dat de bouw in 2026 kan beginnen.’ De wijk Diezerpoort is vernoemd naar de voormalige stadspoort aan de noordkant van Zwolle, weet Oostenbrink. ‘Ik zie ons project ook als een stedenbouwkundige kans om deze belangrijke plek tussen Zwolle-Noord en het centrum beter te markeren. Met aantrekkelijke architectuur willen we betekenis geven aan de plek en zorgen voor verbinding met het park. De toekomstige bebouwing vormt een nieuwe poort en krijgt daarmee ook een belangrijke herkenningsfunctie.’