AFAC-locatie

3 stadswoningen en 3 herenhuizen

Modern wonen, omringd door monumentale schoonheid

Ken je Assendorp? Weinig wijken in Zwolle zijn zo geliefd als deze voormalige spoorwijk. Denk aan knusse straten met sfeervolle arbeiderswoningen uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Maar ook grandioze herenhuizen met gevels waar je u tegen zegt. In die karaktervolle wijk, vlakbij het station en de binnenstad, realiseert Urban Innovators een kleinschalig inbreidingsproject. Het gaat om drie stadswoningen en drie herenhuizen met een hoogwaardige, eigentijdse architectuur. Ja, da’s modern wonen midden tussen de monumenten. Benieuwd wat het wordt? Ontwikkelaar Daniël Oostenbrink vertelt je hieronder graag meer.

WAAR

Veel Zwollenaren weten de projectlocatie te vinden. Op deze plek zat vroeger een bekend schildersbedrijf. Nu zit daar AFAC, de Zwolse fietscentrale die verkeerd gestalde fietsen beheert. AFAC zoekt een ruimer pand en daarom komt deze unieke locatie vrij, vertelt Oostenbrink.‘ Juist op deze plek in Zwolle is grote behoefte aan hoogwaardige koopwoningen. Het verouderde bedrijfspand maakt daarom plaats voor drie stadswoningen aan de Derk Buismanstraat en drie herenhuizen aan de Venestraat.’ Zowel links als rechts van dit project staan prachtige panden die de status hebben van gemeentelijk monument. De nieuwbouw gaat daar ‘smaakvol op aansluiten’, belooft Oostenbrink. En alles op een A-locatie, want dichtbij het centrum en het stationsgebied.

WAT

In totaal dus zes duurzaam gebouwde grondgebonden woningen. De drie herenhuizen aan de Venestraat kan je ook omschrijven als statige stadsvilla’s. Dat komt door de hoogwaardige uitstraling en een gebruiksoppervlakte van 170 tot 200 m2. Passend in het rijzige karakter van de Venestraat. De linker en middelste villa hebben een inpandige garage. De villa’s verspringen van twee tot vier bouwlagen om zorgvuldig aan te sluiten op naastgelegen monumenten. Ook bijzonder: de woningen aan de Venestraat levert Urban Innovators helemaal op maat. Oostenbrink legt uit: ‘Zoals we dat ook deden bij de grondgebonden woningen van het Hof van Thorbecke. Samen met de architect bedenken de kopers hun ideale indeling en interieur. Zo krijgen zij echt een thuis in plaats van een standaard woning. Ja, dat mag je zeker een droomhuis noemen.’ De drie stadswoningen aan de Derk Buismanstraat tellen twee tot drie bouwlagen. Zowel de linker als de middelste woning is voorzien van een puntdak – zoals je die ook verderop in de straat tegenkomt. De voordeuren zitten direct aan de straat, met een klein tuintje langs de gevel. De gebruiksoppervlakte van deze woningen is 100 tot 110 m2. De achterkanten van deze woningen komen uit op een binnenruimte met stadstuintjes en bergingen. Deze zijn vanaf de Derk Buismanstraat bereikbaar. Denk verder aan groene gevels, stadstuintjes én extra groen aan de voorzijde.

WAAROM

De vraag naar koopwoningen is groot. Zeker ook in het centrumgebied van Zwolle. De stad telt inmiddels ruim 133.000 inwoners, zit economisch nog altijd in de lift en ondergaat een grote metamorfose in de Spoorzone. Aan de andere kant van het station verrijst een tweede stadshart dat straks perfect bereikbaar is via een nieuwe, houten passerelle. Zwolle is de hoofdstad van Oost-Nederland en daar passen hoogwaardige woningen bij die in alle opzichten voldoen aan een hoogstedelijke manier van leven. Urban Innovators heeft ook bij voorgaande projecten bewezen altijd iets van waarde toe te voegen voor een dynamische doelgroep die wil bouwen aan een Zwolle van de toekomst. Hoe kleinschalig ook; het project is Assendorp past uitstekend in dit rijtje.

VANUIT WELKE VISIE

Urban Innovators denkt anders dan traditionele ontwikkelaars. Kijk naar het project Up-Town. Maar ook naar het recent opgeleverde Smaragd Offices. En wat te denken van de opvallende gebiedsconcepten voor het Roelenkwartier en Hanzekwartier, die we de komende jaren willen realiseren. Als Urban Innovators het doet, is het hoe dan ook vernieuwend, vernuftig en goed ingepast in de bestaande omgeving. Dat geldt zeker ook voor de zes woningen in Assendorp. Urban Innovators transformeert een gedateerde bedrijfslocatie in een frisse, moderne plek om te wonen. Ontwikkelaar Oostenbrink zegt daarover: ‘We geloven dat de stedelijke leefomgeving aan vernieuwing toe is. Dat doen we zorgvuldig, met oog voor detail en zo duurzaam mogelijk. We gaan voor die next step. Geen herhaling van zetten, maar bouwen aan de toekomst. Dat verdient een bruisende stad als Zwolle. Uiteraard doen we dat met oog voor mens, milieu en rendement.’

VOOR WIE

De zes woningen bieden ruimte genoeg voor stellen en gezinnen die op steenworp afstand van de belangrijkste voorzieningen in Zwolle willen wonen. Anders gezegd: wie wil dat nou niet? De historie is op elke straathoek op te snuiven en er hangt een energie die past bij een nieuwe tijd; met respect voor wat was, met aandacht voor elkaar en de omgeving en zeker ook nieuwsgierigheid naar wat morgen gaat bieden. Want in Zwolle gebeurt het. En in Zwolle gáát het gebeuren. In die context van reuring, dynamiek en stedelijke ontwikkeling weet Urban Innovators als geen ander het verschil te maken. Oostenbrink: ‘We ontwikkelen woonprojecten die passen bij een hoogstedelijke manier van leven. Beter gezegd: daarvoor hoef je niet meer naar de Randstad te verhuizen.’

EXTRA

Terug naar het ontwerp. Door de openbare ruimte aan de Derk Buismanstraat op een slimmere manier in te richten kan Urban Innovators een groot groenvak aanleggen, vertelt Oostenbrink. ‘Maar let bij het ontwerp ook even op die smalle, rechthoekige gevels aan de Venestraat. Het zijn eigentijdse herenhuizen in een prachtige monumentale omgeving.’ De panden worden uitgevoerd met horizontale banden, lijsten en gevelaccenten, die fraai combineren met de groene daken en groene gevels. Zowel aan de Venestraat als de Derk Buismanstraat sluit de nieuwbouw aan op monumentale panden. Aan de Venestraat is aan de rechterkant gekozen voor een verlaging (naar tweelaags) om de monumentale goot van het naburige pand goed de ruimte geven. Oostenbrink: ‘Zo laten we waardevolle historische elementen hand-in-hand gaan met nieuwe objecten.’ Want iedereen wil graag in die oude, sfeervolle wijken wonen, weet Oostenbrink. ‘Maar dan zonder beperkingen als tocht door slechte isolatie, veel en duur onderhoud en een onpraktische indeling. In dit geval krijg je veel sfeer, met daarbij álle voordelen van een modern en duurzaam nieuwbouwhuis.

MET WIE

Urban Innovators werkt voor dit project nauw samen met Bert Bulthuis van architectenbureau SITEC STUDIO uit Zwolle, met wie Oostenbrink ook Hof van Thorbecke ontwikkelde. Voor dat ontwerp kreeg Bulthuis veel complimenten, omdat de nieuwbouw op een fraaie wijze is ingepast in een rijksmonumentale omgeving. De gevel van een honderd jaar oud pand is daar zelfs geïntegreerd in de nieuwbouw. Dezelfde zorgvuldige en smaakvolle benadering past Urban Innovators ook toe bij het AFAC-project. SITEC STUDIO ontwerpt met een diep respect en veel gevoel voor een historische monumentale omgeving. Oostenbrink zegt daarover: ‘Bert gaat als een soort acupuncturist te werk om ervoor te zorgen dat alle details kloppen.’