Transformatie en nieuwbouw Noordzeelaan 50 Zwolle
Smaragd Offices: met speels plezier aan het werk
Hoe maak je van een in zichzelf gekeerd kantoorgebouw een van de meest originele werkplekken van Oost-Nederland? Die uitdaging ging Urban Innovators met Nijhuis Bouw aan bij de duurzame herontwikkeling van de Smaragd (2013) aan de Noordzeelaan 50 in Zwolle. Het resultaat is verbluffend. Wil je eerst met je nieuwe klant een retrogame spelen? Inspiratie opdoen in de jungle? Of heb je ‘gewoon’ zin om tijdens je pauze een muur te beklimmen? Het kan in Smaragd Offices; het tofste complex voor zzp’ers, startups en middelgrote ondernemingen in de IT- en creatieve sector.
Smaragd Offices vind je op Hanzeland; het zakelijk hart van Zwolle, pal naast een van de drukste OV-knooppunten van Nederland. Nu nog typeren strakke kantoorgevels het straatbeeld. Doelmatig, maar ook wat klinisch en saai. Dat gaat echter rap veranderen. En hóe! Binnen een paar jaar verrijst daar een tweede stadshart; een uiterst creatief, innovatief en vooral ook duurzaam centrum. Dan hebben we ‘t uiteraard over de Spoorzone; dé gebiedsontwikkeling die Zwolle met reuzesprongen naar een nieuwe tijd brengt. Smaragd Offices is onderdeel van het zogeheten Hanzekwartier. Met naast werken, studeren en uitgaan ook ruimte voor hippe woonvormen. Daniël Oostenbrink van Urban Innovators is tevens een van de gebiedsontwikkelaars in de Spoorzone. Met Smaragd Offices laat hij zien wat er mogelijk is als je visie combineert met lef en creativiteit.
Want ga daar vooral even binnenkijken; Smaragd Offices is niet zomaar een kantoorgebouw. Het pand is helemaal ingericht voor de IT- en creatieve sector en je huurt er al vanaf 20 vierkante meter een eigen werkruimte. Maar ook de scale-ups kunnen hier hun plek vinden op vloeren tot 890 m2. De drie verdiepingen van Smaragd Offices hebben een eigen thema gekregen; bijzonder uitgesproken en in alle opzichten verrassend. Denk aan jungle, denk aan retrogames, denk aan avontuurlijke sporten. Een interieur vol humor en uitdaging. Iets vergelijkbaars ga je niet snel aantreffen. Zo kan je bijvoorbeeld in gezamenlijke ruimtes als de hal en vergaderkamers daadwerkelijk een stuk jungle betreden, aan een liaan hangen of een wand beklimmen. Het oorspronkelijke pand is van onder tot boven aangepast. Zo is de entree verplaatst, de onderbouw transparant gemaakt, maar ook het exterieur voorzien van beplating met duurzaam Lariks hout.
Die prikkelende thematische aanpak typeert Smaragd Offices. Maar dat is zeker niet het enige. Het valt ook op door alle duurzame keuzes. Zo is de koffie van Pure Africa, om maar eens iets te noemen. En ook het interieur is super duurzaam. Zo bedacht meubelmaker en kunstenaar Edward Otten bijvoorbeeld een bijzondere stamtafel voor de Meeting Zone. Die tafel is gemaakt van gerecycled hout. Of neem de zitzak stoelen van Sacksea; die zijn voor een belangrijk deel vervaardigd van gerecycled plastic uit zee. En mocht je een dezer dagen op bezoek komen, let dan ook op de informatiebordjes bij de ingang van alle ruimtes. Die zijn door Textline gemaakt van gerecycled rijstvlies. Maar ook de wanden zijn duurzaam. Deze zijn voorzien van muurpanelen met echte planten; met dank aan Cloud Garden. Om het helemaal af te maken zijn de meubels en andere objecten in het interieur gelabeld, zodat je zelf kunt checken wat de herkomst is. Extra inspiratie dus om zelf ook vaker een duurzame keuze te maken.
Daniël Oostenbrink wilde het kantoorpand aanvankelijk transformeren naar een hoogwaardig appartementencomplex. Enigszins vergelijkbaar met Up-Town, het project dat Urban Innovators in 2019 realiseerde. Maar inzichten kunnen veranderen. Daniël vertelt: ‘Er ligt inmiddels een gave gebiedsvisie voor het nieuwe Hanzekwartier. Een belangrijk streven is dat we het economisch hart van het gebied versterken; dus transformeren naar wonen ligt niet voor de hand. Binnen het Hanzekwartier willen we kantoren upgraden naar thematische innovatiecentra.’ De Smaragd was door z’n kleur en vorm al een opvallende verschijning, weet Daniël. ‘Maar als pand wel wat in zichzelf gekeerd. Dankzij het werk van Tim Versteegh hebben we een aantal belangrijke architectonische ingrepen kunnen doen. Daardoor heeft het nu een warme uitstraling en sluit het goed aan op de omgeving én is het een stuk duurzamer.’ Alle kantoorgebouwen moeten per 1 januari 2023 minimaal over energielabel C beschikken, vertelt Daniel. ‘Wij hebben ervoor gekozen om de lat hoger te leggen en meteen de stap te zetten naar energielabel A+.’ Dat is goed voor de planeet én voor de portemonnee. ‘Absoluut! Voor onze huurders vallen de energiekosten hierdoor lager uit.’
Zoals gezegd: Smaragd Offices richt zich op de IT- en creative-specialist van nu en morgen. Bij de inrichting is goed gekeken naar de juiste infrastructuur om prettig in je eentje of juist samen met anderen te kunnen werken. De doelgroep bestaat uit IT’ers en creatives die dagelijks een flinke portie creativiteit en inspiratie willen opdoen op hun werkplek. Dat kan niet in een saaie omgeving; daar moet je écht alles op inrichten, weet Daniël. ‘Sinds de coronatijd is het moeilijker om mensen te verleiden naar kantoor te komen. Thuiswerken biedt immers voordelen. Met Smaragd Offices durven we die concurrentieslag met thuis wel aan.’ Over alles is tot in de puntjes nagedacht en dit is typisch zo’n gebouw waar je met speels plezier naartoe gaat, weet Daniël. ‘Dat zit dus ook in de goede duurzame koffie, uitgebreide faciliteiten voor het ontmoeten en vergaderen en de hele ambiance.’
Het exterieur is grondig aangepakt door het Nijhuis-bouwteam, vertelt Daniël. Het concept bedacht hij samen met Martijn van Goor (bureau Viesrood) en Simon Schoutsen (Simon Interieur). Daniël: ‘We hebben in meerdere creatieve sessies elk onderdeel besproken. Een ruimte met een pingpongtafel kom je al zo vaak tegen; we wilden iets spraakmakends, iets origineels.’ Het thema retrogames lag voor de hand, vanwege de IT-doelgroep. ‘Bovendien is de vorm van het gebouw al een dikke knipoog naar het spelletje Tetris. Dus daar hebben we op kunnen variëren.’ Uit alle reacties merkt Daniël dat de opzet bijzonder goed is geslaagd. Het laat ook zien dat je als ontwikkelaar voldoende wendbaar moet zijn om een visie te vertalen naar de realiteit. ‘In dit specifieke geval dus geen transformatie van een pand, maar transformatie van een plan!’ zegt Daniël.
Je hebt geen aparte sleutel of pasje nodig voor dit gebouw of het kantoorterrein, vertelt Daniël. Alles gaat digitaal. Via de speciale Smaragd App op je telefoon heb je overal toegang, kan je een vergaderruimte reserveren en ook onderling contact leggen. Daniël: ‘Binnen die app overleg je bijvoorbeeld heel eenvoudig met de huismeester of organiseer je een vrimibo met alle huurders.’ Zwolle is een fietsstad, dus Smaragd is ook zéér goed bereikbaar op de tweewieler. Vanaf het kantoor zit je binnen een minuut op een fietssnelweg richting Hattem, Kampen of een van de Zwolse wijken. Daniël legt uit: ‘Duurzaam woon-werkverkeer vinden we enorm belangrijk. Daarom hebben we aan de achterzijde van het kantoor een ruime fietsenstalling gerealiseerd. Die is overdekt en wordt bewaakt met camera’s, maar biedt ook volop gelegenheid om de e-bike op te laden.’